Rusia își continuă ofensiva în Siria. Oficial rus: „Raidurile aeriene nu doar că vor continua, ci se vor și intensifica”

Publicat: 05/10/2015, 09:47

„Raidurile ruse au redus considerabil capacitățile teroriste”, a declarat generalul rus Andrei Kartapolov, șeful Direcției pentru operațiuni de luptă din cadrul Statului Major al armatei ruse, subliniind că sunt vizate poziții ale grupurilor islamiste Stat Islamic și Frontul al-Nusra.

Începând de miercuri, avioane militare ruse au efectuat peste 60 de raiduri, distrugând circa 50 de poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.

Generalul Andrei Kartapolov a anunțat sâmbătă că Rusia va intensifica raidurile aeriene în Siria.

„Înainte de lansarea bombardamentelor, experți americani ne-au informat că în zonele vizate sunt doar teroriști. După începerea raidurilor aeriene, militanții islamiști au intrat în panică și au început să dezerteze. Aproximativ 600 de mercenari și-au părăsit pozițiile și încearcă să fugă în Europa. Astfel, raidurile aeriene nu doar că vor continua, ci se vor și intensifica”, a spus Kartapolov.

Sâmbătă, bombardamentele ruse s-au concentrat asupra orașului sirian Raqqa, fieful rețelei teroriste Stat Islamic.

Rusia, principalul aliat internațional al regimului de la Damasc, a inițiat miercuri raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, rețeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviația militară rusă a atacat poziții insurgente, spre nemulțumirea Statelor Unite și a altor țări occidentale, care oferă susținere opoziției siriene. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizație afiliată opoziției siriene, raidurile aeriene ruse s-au soldat cu moartea a cel puțin 39 de civili. În paralel, regimul Bashar al-Assad și coaliția coordonată de Statele Unite au continuat bombardamentele în Siria.

„Rusia a intervenit în sprijinul măcelarului Bashar al-Assad”

Decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a interveni militar pentru susținerea regimului Bashar al-Assad este o „eroare teribilă”, crede premierul Marii Britanii, David Cameron, în timp ce Turcia a catalogat drept „inacceptabile” presupusele atacuri ruse contra rebelilor susținuți de Occident.

„Rusia a intervenit în sprijinul măcelarului Bashar al-Assad, ceea ce este o eroare teribilă pentru Rusia și pentru întreaga lume”, a declarat David Cameron, potrivit BBC, cu ocazia congresului anual al Partidului Conservator, desfășurat în Manchester.

„Intervenția militară rusă va face regiunea mai instabilă, va conduce la intensificarea radicalizării și la amplificarea terorismului. Aș transmite Rusiei următorul mesaj: schimbați direcția, alăturați-vă nouă în atacarea rețelei teroriste Stat Islamic”, a insistat premierul Marii Britanii.

Rusia susține că atacă poziții teroriste în Siria, dar Cameron a exprimat dubii privind acest lucru. „Din ceea ce am văzut până acum, majoritatea bombardamentelor ruse au vizat zone din Siria care nu sunt ocupate de rețeaua teroristă Stat Islamic, ci de opozanți ai regimului”, a spus Cameron.

La rândul său, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Rusia că riscă izolarea pe plan internațional.

„Intervenția Rusiei în Siria este o mare eroare. Turcia este întristată și dezamăgită de acțiunile Rusiei”, a spus Recep Tayyip Erdogan, care oferă susținere forțelor opoziției siriene în conflictul cu regimul de la Damasc.

Atacarea insurgenților susținuți de Occident este „inacceptabilă”, a spus Erdogan, conform site-ului ziarului The Washington Post.

Coaliția internațională condusă de Statele Unite a cerut, vineri, Rusiei să înceteze imediat bombardamentele în afara zonelor ocupate de rețeaua teroristă Stat Islamic. În plus, președintele SUA, Barack Obama, a avertizat Rusia și Iranul că implicarea în războiul din Siria nu va contribui la depășirea crizei, acuzând că raidurile aeriene ruse pentru susținerea regimului Bashar al-Assad slăbesc opoziția moderată și consolidează pozițiile rețelei teroriste Stat Islamic. Obama a respins poziția Rusiei, care consideră că toate forțele care luptă împotriva regimului de la Damasc ar fi „teroriști”. „Problema în Siria este Bashar al-Assad și acțiunile brutale asupra poporului sirian; aceste lucruri trebuie să înceteze”, a declarat Obama.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat marți pe omologii săi din SUA și Franța, Barack Obama și Francois Hollande, care fac apel în mod frecvent la înlăturarea liderului sirian Bashar al-Assad. Barack Obama a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului din Siria, însă Vladimir Putin a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu și în nordul Africii.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, umiliţi chiar Festivalul Mamaia 2024. O cântăreaţă a refuzat să...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Candidații la prezidențiale în imagini inedite. Cum arătau Diana Șoșoacă și Elena Lasconi acum câteva...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Un sibian primește o pensie mai mare cu 5930 de lei, după recalculare. A ajuns...
Cât de trist! Iulia, adusă acasă într-un sicriu sigilat. Familia nu are voie să îl...
Dieta lui Meme Stoica și alimentele pe care le-a eliminat definitiv: „Fac 60 de ani...
Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți...
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
Cum poți afla online ce vechime ai în câmpul muncii. Pașii pe care trebuie să...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Ai împrumutat mașina altei persoane? Ce riști dacă încalcă legea la volan?
Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura...
Ce au VĂZUT după ce au privit ÎN SPAȚIU mai departe ca NICIODATĂ
Putin a dat ordinul. Decizia istorică de care se temea planeta: Totul pentru victorie
S-a stins un mare preot. Toți enoriașii îl plâng
Ministrul Muncii: „Am o veste bună pentru pensionari”. Crește pragul de impozitare a pensiilor. Când...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că...
Destinația de vis aleasă de Liviu Vârciu și Anda Călin după căsătorie! Primele imagini cu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, Bubulino, simt că faci ceva greșit! - Ce ai pățit,...
Cercetătorii au găsit cocaină în cadavre din secolul 17